Zelf vermogen opbouwen belangrijker door nieuw pensioenakkoord

Zelf vermogen opbouwen belangrijker door nieuw pensioenakkoord

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt automatisch AOW op (pijler1). Daarnaast bouwen de meeste Nederlanders pensioen op via de werkgever (pijler 2). Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u inzien hoeveel pensioen u tot dusver heeft opgebouwd in deze 2 pijlers.

De derde pijler bestaat uit individueel opgebouwd vermogen. Dit kan middels individuele verzekeringen, maar ook met een eigen huis bouwt u vermogen op. Deze pijler wordt steeds belangrijker onder andere door het nieuwe pensioenakkoord.

De belofte van een gegarandeerd pensioen kan steeds lastiger worden waargemaakt, vooral door de lage rente. Dit heeft al tot een korting geleid. In het nieuw pensioenakkoord wordt de pensioenopbouw via de werkgever individueler. Dit in plaats van een vaste aanspraak op basis van het inkomen. Ook sluit het nieuwe pensioenstelsel meer aan bij flexibele contractvormen en een toenemend aantal zzp-ers.

 

 

 

 

 

 

 

Uw huis of Hypotheek inzetten voor uw pensioen- 7 tips:

  1. Uw hypotheek aflossen - De hypotheek aflossen is een vorm van (be)sparen. U bouwt vermogen op en verlaagt direct uw maandlasten. Aflossen is een interessant alternatief voor de lage spaarrente en hoge vermogensrendementsheffing
  2. Pensioensparen - Heeft u nog even voor uw pensioen, dan kan pensioensparen aantrekkelijk zijn. U zet eenmalig of maandelijks geld opzij en laat dit beleggen door een professional. Pensioensparen is een fiscaal vriendelijke manier om vermogen op te bouwen als aanvulling op het pensioen. Het Nadeel van bovenstaande 2 vormen is dat geld voor een bepaalde tijd vast zit in stenen of een pensioenpot
  3. Overwaarde opnemen  - Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, staan veel huizenbezitters op winst. Wie nu geld wil vrijmaken, bijvoorbeeld voor een consumptieve uitgave of om (klein)kinderen te helpen met een huis, kan overwaarde opnemen. De laatste jaren hebben banken interessante productoplossingen geïntroduceerd speciaal voor overwaarde. Een hogere hypotheek betekent ook hogere maandlasten. En ook al zijn de extra kosten beperkt door de lage hypotheekrente, dit moet natuurlijk wel passen in uw situaties.
  4. Kleiner of goedkoper gaan wonen - Door kleiner en/of goedkoper te gaan wonen, combineert u lagere maandlasten met overwaarde die direct vrijkomt. Als huizenbezitter heeft u een mooie positie op de huizenmarkt. Het oude huis is snel verkocht voor een goede prijs en door overwaarde heeft u financiële armslag. Daarbij kunt u uw aflossingsvrije hypotheek (grotendeels) meenemen.
  5. Hypotheek (deels) omzetten naar aflossingsvrij - niet verhuizen en toch uw maandlasten verlagen? Het is mogelijk om uw hypotheek (deels)aflossingsvrij te maken. Anders dan bij aflossen, blijft uw spaargeld intact. De hypotheek aflossingsvrij maken is niet voor iedereen mogelijk, en kan gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast moet u waken voor de betaalbaarheid en restschuld in de toekomst. 
  6. Uw huis verduurzamen - Een investering in uw woning is waardevast en daarom vaak de moeite waard. Kiest u voor een investering in energiebesparende maatregelen, dan verlaagt u tevens uw maandelijkse energierekening. Banken bieden interessante hypotheekoplossingen voor energiezuinig wonen. Ook kunt u voor energiebesparende maatregelen meer hypotheek krijgen.
  7. Een beleggingspand kopen - Met een beleggingspand profiteert u van de stijgende huizenprijs en u ontvangt huurinkomsten. Wilt u een huis kopen om te verhuren. Dan kunt u hier (deels) een hypotheek voor afsluiten. Een zogenoemde verhuurhypotheek maakt een beleggingspand voor een bredere doelgroep toegankelijk. Een verhuurhypotheek gaat tot 70% of 80% van de koopsom. Het resterende deel heeft u nodig aan eigen geld of hiervoor gebruikt u uw overwaarde. Voor de toetsing van de verhuurhypotheek worden de toekomstige huurinkomsten meegenomen. 

Nu doen voor uw pensioen:

  • Hypotheek (deels) omzetten naar aflossingsvrij
  • Overwaarde opnemen
  • Start met pensioensparen
  • Uw huis verduurzamen

https://woltersadvies.nl/contact

https://woltersadvies.nl/hypotheken

Bron: hypotheekrentetarieven

             

 

 

 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie