Wat is aflossingsblij?

U heeft het vast al eens gehoord: 'Word ook aflossingsblij'. Maar wat wordt daarmee bedoeld? En geldt dit ook voor u? Wij vertellen u hier graag vrijblijvend meer over.

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, los je tijdens de looptijd niets af. Hierdoor kan het zijn dat je na de looptijd (meestal 30 jaar) de hele hypotheek in één keer moet terugbetalen. Vaak gaat het om een flink bedrag. Wanneer je niets gespaard hebt, kan dit voor een probleem zorgen. Het kan zelfs zijn dat je jouw huis moet verkopen, om met de verkoopopbrengst de hypotheek af te lossen. Om deze vervelende verrassingen in de toekomst te voorkomen, hebben Nederlandse banken gezamenlijk de campagne 'word ook aflossingsblij!' gestart.

Feit: 1 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek

Volgens de Nederlandsche bank hebben ruim 1.000.000 huishoudens in Nederland een aflossingsvrije hypotheek. Wij verwachten dat ongeveer 1/5de deel niet voldoende hebben gespaard om hun aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

Feit: hypotheekrenteaftrek vervalt

De Nederlandsche bank verwacht een piek tussen 2035 en 2038. In deze periode loopt de aflossingsvrije lening voor ruim 700.000 huishoudens af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat de netto hypotheeklasten ineens erg kunnen stijgen!

Is een aflossingsvrije hypotheek slecht?

Een aflossingsvrije hypotheek hoeft helemaal niet slecht te zijn. Kijk maar naar het volgende voorbeeld:

Je hebt een woning die € 500.000 waard is en aflossingsvrije hypotheek van € 150.000. Wanneer je pensioeninkomen hoog genoeg is om de hypotheek te kunnen betalen, dan kun je een nieuwe hypotheek afsluiten om de 'oude' aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Er is dan niet echt een probleem. Deze vlieger hoeft niet op te gaan wanneer de verhoudingen tussen de waarde van je huis, hypotheek en je inkomen anders liggen.

Het is belangrijk om hier op tijd bij stil te staan. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe meer je kunt bijsturen. Wij helpen u hier graag bij. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Ben jij al Aflossingsblij?

Wij kijken geheel vrijblijvend naar uw aflossingsvrije hypotheek. Wij bekijken dan of dit in balans is met uw pensioeninkomen en de waarde van uw woning.

Neem contact op