Is mijn asbest dak nog wel te verzekeren?

Is mijn asbest dak nog wel te verzekeren?

De vraag of uw asbest dak nog wel verzekerd of te verzekeren is, is niet eenduidig te beantwoorden. Dit is namelijk afhankelijk van veel factoren. We merken dat er de laatste tijd behoorlijke voorwaarden gesteld worden waaraan je dient te voldoen. Iedere verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen polisvoorwaarden, maar we merken dat  de maatschappijen steeds minder dekking bieden.

Een van de voorwaarden die verzekeringsmaatschappijen vaak eisen, is een saneringsplan met daarin een vaste datum waarvoor de asbest daken gesaneerd zijn. We zien momenteel maatschappijen die eisen dat het saneringsplan opgesteld wordt door een gecertificeerd asbestsanering bedrijf en dat de sanering van de asbest daken plaatst vindt vóór 1 januari 2020. Voldoe je hier niet aan, dan vervalt een gedeelte van de dekking.

In geval van schade aan asbest daken wordt er bij bijna alle verzekeringen rekening mee gehouden dat deze daken uiterlijk in 2023 vervangen moeten zijn en wordt een bepaalde afschrijving doorgevoerd ook als je verzekerd bent voor herbouw waarde. Verder hebben enkelen maatschappijen de premies flink verhoogd / zijn deze aan het verhogen voor de locaties met asbest daken.

De overheid heeft als doelstelling dat asbestdaken in 2024 verboden zijn. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld, dit jaar. Indien asbest daken in zeer slechte staat verkeren en een gevaar zijn voor de volksgezondheid, kan een gemeente u verplichten deze asbest daken per direct te saneren. Asbest daken is daarmee een groot dilemma waar veel ondernemers en particulieren mee zitten.

Ons advies is om asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Wanneer asbest afbrandt kan de milieuschade aardig in de papieren lopen. Omdat verzekeraars zich steeds minder dekking bieden kan het zo maar zijn dat u zelf voor de kosten van milieuschade moet opdraaien.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-01-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie