Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0486 - 475 537 / 0492 - 321 632
  • info@woltersadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Bouwkavel kopen

Je denkt er over om een bouwkavel te kopen en hierop je droomwoning te bouwen. Wat een leuk vooruitzicht! Maar hoe pak je dit aan?

Stap 1 'Breng je wensen in kaart'

Natuurlijk moet je weten wat voor soort woning je wilt bouwen. Wil je de woning op maat laten ontwerpen? Of neem je genoegen met een woning uit een catalogus? Wanneer je weet wat voor woning je wilt, dan kun je je wensen op een rijtje gaan zetten. Denk hierbij aan de bouwstijl, indeling, materiaalkeuze en bouwmethode. Laat je goed informeren door een specialist!

Stap 2 'Op zoek naar een bouwkavel'

Je weet nu wat voor een woning je wilt. Nu kun je op zoek naar een bouwkavel. Het beste kun je hiervoor navraag doen bij de gemeente. De gemeente verkoopt namelijk de meeste bouwkavels. Daarnaast kunnen zij je meer vertellen over de welstandeisen en over het uiterlijk van de woning. Verder is het verstandig om je zoektocht ook op internet uit te voeren. Verder kun je ook een rondje gaan fietsen in de omgeving waar je wilt gaan wonen. Wellicht zie je zo of er bouwkavels te koop zijn.

Tip: Heb je een kavel gezien, maar weet je niet wie de eigenaar is? Dit kun je achterhalen via het Kadaster. Let wel op dat je bij de gemeente informeert of je wel op deze locatie mag bouwen volgens het bestemmingsplan.

Stap 3 'Houd rekening met de kosten'

De kosten van bouwgrond kunnen per gemeente erg afwijken. Je kunt bij een makelaar informeren of de vraagprijs reëel is. Dan weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor de kavel.

Soms moet je al kosten maken voordat je een hypotheek hebt geregeld. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een bouwvergunning aan moet vragen. Voor deze vergunningsaanvraag heb je een architect nodig die tekeningen maakt. De kosten hiervan kunnen aardig in de papieren lopen. Dit moet uit eigen geld betaald worden. Wanneer de vergunning is geregeld, kun je een hypotheek aanvragen. Je kunt dan je spaarbuffer weer aanvullen.

Wanneer je bouwgrond koopt, bent je 21% BTW verschuldigd.

Stap 4 'Afspraken maken'

Voor het bouwen van een huis heb je verschillende bouwpartners nodig. Het is belangrijk om een betrouwbare aannemer bij de hand te nemen. Leg de afspraken vast in een aannemingsovereenkomst. Maak ook afspraken over de afbouwgarantie. Zorg daarnaast dat er een duidelijke omschrijving is van de werkzaamheden en wanneer de bouw uiterlijk klaar is. Neem voor de zekerheid ontbindende voorwaarden op wanneer het nog niet zeker is of de bouw doorgaat. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de hypotheek nog niet rond is of de bouwvergunning nog niet onherroepelijk is.

Stap 5 'Hypotheek regelen'

Wanneer je alle afspraken hebt gemaakt, is het tijd om de hypotheek te gaan regelen. Het regelen van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning is wel wat anders dan voor een bestaande woning. Je krijgt te maken met een aantal specifieke voorwaarden en een bouwdepot. Zo wil de geldverstrekker dat de bouwvergunning is afgegeven. Ook moet de aanneemovereenkomst getekend zijn. Daarnaast moet de aannemer je afbouwgarantie geven, zodat je zeker weet dat de woning wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat.

Wanneer je geen aannemer in de hand neemt, zijn er maar een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die willen financieren. Laat je goed en optijd hierover informeren. Wij vertellen u er graag geheel vrijblijvend meer over. Neem hiervoor contact met ons op.

Stap 6 'Het bouwen van de woning'

Eindelijk worden de eerste stenen gelegd en is de bouw gestart! Het kan zijn dat je tijdens de bouw extra werkzaamheden wilt laten uitvoeren, of juist minder. Dit noemen we meer-/ minderwerk. Onder meerwerk vallen ook de werkzaamheden die vooraf niet zijn voorzien. Het kan zijn dat deze kosten voor jouw rekening komen. De aannemer moet je dan wel wijzen op deze extra kosten.

Stap 7 'de oplevering'

Fijn! De bouw is klaar. De aannemer levert de woning op. Controleer de woning goed op evt. gebreken. Vraag ook de handleidingen en informatie over de gebruikte materialen op. Laat altijd aan de aannemer weten wanneer je een gebrek hebt ontdekt of niet tevreden bent over de afwerking.

Wist je dat je voor een energie neutrale woning of nul-op-de-meter woning meer kunt lenen?

Voor een nieuwbouwwoning kun je € 9.000 meer lenen dan voor een bestaand woonhuis. Dit komt doordat een nieuwbouwwoning energiezuiniger is. Wanneer je een energie neutrale of een nul-op-de-meter woning bouwt, dan kan dit bedrag zelfs verhoogd worden naar € 25.000. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op! Wij vertellen je er graag meer over.


Persoonlijk advies voor uw hypotheek? Neem contact met ons op: