Een lijfrente verzekering die vrijkomt? Bel ons voor advies!

 

Komt het kapitaal van uw lijfrenteverzekering binnenkort vrij? Dan moet u kiezen wat u met dit geld wilt doen. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: uw lijfrente laten uitkeren of doorsparen.

Waar moet u zoal op letten bij het maken van deze keuze? Wij leggen het u graag uit in een vrijblijvend en gratis advies gesprek.

Wat is een lijfrente ook alweer?

Met een lijfrente kunt u extra pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel, wanneer u een pensioentekort heeft.

Dat werkt als volgt. Het geld dat u inlegt mag u bij uw belastingaangifte aftrekken van uw inkomen. Pas als u met pensioen gaat, betaald u belasting over de uitkeringen. Val je dan in een lagere belastingschijf? Dan levert dat belastingvoordeel op.

Regels rondom belastingvoordeel

In ruil voor dat belastingvoordeel moet u zich wel aan een aantal spelregels houden.

Als het kapitaal van uw lijfrenteverzekering vrijkomt, moet u kiezen wat u ermee doet. U heeft dan een aantal opties:

  • Uw lijfrente uitkeren. U kiest bijvoorbeeld voor een periodieke uitkering per maand of per kwartaal. Dat moet u doen voor een periode van minimaal vijf jaar.Doorsparen met uw lijfrente.
  • Uw lijfrente-uitkering uitstellen mag tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd hebt bereikt. Uw geld groeit dan dus nog een tijdje door. Daarna laat u het geld pas periodiek uitkeren.
  • Een combinatie van bovenstaande opties is ook mogelijk. U laat dan een deel van uw opgebouwde lijfrente periodiek uitkeren en met een deel van uw lijfrente spaar je door.

    Voor lijfrenteproducten die in het verleden zijn afgesloten kunnen andere regels gelden. Laat u dus goed adviseren over uw lijfrenteproduct en de mogelijkheden hiervan.

Welke optie past bij u?

Wat voor u de beste keuze is, hangt van veel zaken af. Denk aan uw persoonlijke financiële situatie, het type lijfrente dat u heeft en de belastingregels.

Periodiek of in één keer uitkeren

Uiteindelijk laat iedereen zijn lijfrente uitkeren. U kunt dan kiezen tussen in één keer uitkeren en periodiek uitkeren.

Maak op tijd uw keuze

Komt het kapitaal van uw lijfrenteverzekering dit jaar vrij? Dan heeft u tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar de tijd om te kiezen wat u ermee doet.
Kiest u niet? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat u de lijfrente afkoopt. En betaalt u dus mogelijk 20% revisierente, naast de inkomstenbelasting die u betaalt. Dat is meestal ongunstig. Maak dus op tijd uw keuze!

 

 

Neem contact op

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie