Hoe zit dat, de kentekenplicht voor tractoren?

Hoe zit dat, de kentekenplicht voor tractoren?

Per 01 januari 2021 geldt een kentekenplicht voor tractoren en andere landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, moeten voortaan geregistreerd zijn bij de RDW. Wil je met je voertuig sneller rijden dan 25 kilometer per uur, dan moet je bovendien een kenteken voeren. De kentekenplicht geldt naast tractoren ook voor bijvoorbeeld shovels, mobiele kranen, combines en getrokken aanhangwagens. Ook voor de voertuigen geldt deze verplichting alleen als zij harder dan 25km/u kunnen.

Hoe werkt de registratie van een tractor?

 Een bestaand landbouwvoertuig registreren doe je via https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/landbouwvoertuig/nieuwe-regels-voor-landbouwvoertuigen/registreren-landbouwvoertuigen

Alle nieuwe landbouwvoertuigen die nu worden verkocht, zijn bij aflevering al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

 Na 31 december 2021 is registratie via de website niet meer mogelijk. Dan moet, net als voertuigen die pas na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen, het voertuig eerst worden gekeurd bij één van de keuringsstations van de RDW. De kosten voor registratie bedragen € 18.

Na het registeren ontvang je een kentekencard waarmee je jouw kentekenplaat kan aanvragen.

Overige nieuwe regels landbouwvoertuigen

De maximumsnelheid voor landbouwverkeer gaat van 25 km/u naar 40 km/u. Door ieder voertuig te registreren, kan Nederland ook voldoen aan de Europese APK-plicht. Deze geldt echter alleen voor voertuigen die een constructiesnelheid hebben boven de 40 km/u, of voor voertuigen die voor niet-landbouw doeleinden worden ingezet.

Benieuwd of jouw landbouwvoertuig onder de nieuwe wetgeving valt?
Op http://www.landbouwkentekenplaat.nl/ kom je er gemakkelijk achter. Hier staat alle informatie over trekker kenteken aanvragen en de registratie.

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie