Vanaf 1 april 2022 wijzigt de registratie van private-autoleasecontracten bij het BKR.

Vanaf 1 april 2022 wijzigt de registratie van private-autoleasecontracten bij het BKR.

 

Vanaf dat moment wordt bij nieuwe overeenkomsten 100% van de leaseovereenkomst (som van alle maandbedragen) geregistreerd. Nu is dat nog 65% van de som van alle maandbedragen. De registratie van bestaande en lopende contract wijzigt niet.

Omdat het maximale leenbedrag vermindert, kun je vanaf de wijziging misschien minder hypotheek krijgen. Maar dat is nu nog onduidelijk. Fr NVB Nederlandse vereniging van Banken onderzoekt nog hoe de lasten van private-leasecontracten worden meegenomen in de berekening van het vermogen dat je kunt lenen.

 

Wat betekent dit voor jou? 
De wijziging geldt voor alle overeenkomsten met een ingangsdatum (in CKI-termen: DEA = Datum Eerste Aflossing) van 1 april 2022. Overeenkomsten die aangegaan worden vóór die datum volgen de huidige registratieregels. Deze overeenkomsten worden daarna niet aangepast. Hierdoor is bij het raadplegen van de kredietgegevens op basis van de ingangsdatum inzichtelijk op welke basis (65% of 100%) de overeenkomst is geregistreerd. 

De bij het CKI aangesloten organisaties, zoals deelnemers van het Keurmerk Private Lease, dienen mutaties in bedragen van operationele autoleaseovereenkomsten die verstrekt zijn vóór 1 april 2022 te onderhouden op basis van 65%. 

 

Meer informatie:

https://www.consumentenbond.nl/private-lease/bkr

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie