14-10-2019

Oversluiten naar NHG-hypotheek wordt in 2020 moeilijker.

Oversluiten naar NHG-hypotheek wordt in 2020 moeilijker.

Huiseigenaren die een hypotheek hebben zonder NHG-verzekering en deze willen oversluiten naar een hypotheek mét NHG, moeten wellicht snel handelen. Vanaf 2020 wordt het moeilijker om de lening over te sluiten naar een NHG-hypotheek.

In 2020 wordt oversluiten naar NHG minder makkelijk. Nu moet bij oversluiten naar NHG de hypotheek nog binnen de kostengrens vallen. Dat is volgend jaar dus de marktwaarde van de woning.

De Nationale Hypotheek Garantie wil de kostengrens voor een NHG-hypotheek gelijktrekken voor aankoop en oversluiten. Dit betekent dat het vanaf 2020 niet meer mogelijk is om een hypotheek met NHG te sluiten, als de woningwaarde boven de kostengrens ligt.

Deze kostengrens wordt in de nieuwe regels wel iets opgerekt. Je mag namelijk de oversluitkosten volledig uit eigen middelen financieren om zo de kostengrens volledig te benutten. Nu moet je de kosten voor het oversluiten van een nieuwe hypotheek nog verplicht meefinancieren in de nieuwe hypotheek.

De Nationale Hypotheek garantie (NHG) heeft een aantal voordelen. Met een NHG-hypotheek hebben huiseigenaren een vangnet als zich ellende voordoet. Als je te maken krijgt met werkloosheid, overlijden of scheiding, helpt de NHG de hypotheek betaalbaar te houden.

En mocht het toch zover komen dat je de hypotheek niet meer kunt opbrengen en het huis gedwongen moet verkopen, dan zorgt de NHG er onder voorwaarden voor dat de restschuld aan de bank wordt betaald. Het risico op wanbetaling voor de bank is dus kleiner en daarom krijg je meestal een lagere rente op een NHG-hypotheek.

Huiseigenaren betalen voor de NHG-garantie eenmalig een bedrag bij aanschaf van het huis. In 2019 is dat 0,9 procent van de koopsom. Hoe hoog deze borgtochtprovisie volgend jaar zal zijn, wordt de komende weken bekendgemaakt. 

Niet elke woning komt in aanmerking voor NHG. Dit jaar geldt dat voor huizen tot en met 290.000 euro. Deze kostengrens gaat in 2020 omhoog naar 310.000 euro, zo maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG bekend.

Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2020 hoger. Voor een huis tot € 328.600,- komt u in aanmerking voor de garantie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat is het voordeel van hypotheek oversluiten?
meer informatie
Hypotheekrente nu al vanaf: (En bekijk gelijk alle rentes)
meer informatie
Bereken de maandlasten
meer informatie