Zonnepanelen. Veilig of niet?

Zonnepanelen… Veilig of niet?

Het aanbrengen van zonnepanelen is al jaren een onderwerp van gesprek in veel huishoudens. Natuurlijk moedigen wij het gebruik van zonnepanelen aan, maar goede wet- en regelgeving ontbreekt nog waardoor er risico’s op brand bestaan. Daarom geven wij u informatie en tips waar uw relatie op kan letten bij aanschaf en gebruik van zonnepanelen.

De veroorzakers van brand zijn vaak niet de panelen zelf. De branden ontstaan meestal door elektrische verbindingen zoals kabels en stekkers. In meer dan 80% van de gevallen wordt de brand veroorzaakt door problemen met connectoren. In 75% van deze gevallen gaat het om indaksystemen. Deze systemen worden in plaats van dakpannen gelegd. Onder deze panelen kan het vervolgens te warm worden in vergelijking met panelen die bovenop de dakpannen worden gelegd.

De meeste branden ontstaan overdag en dan voornamelijk op warme dagen (gemiddeld 21 graden). Dit is gelijk ook de reden waarom er waarschijnlijk nog geen slachtoffers zijn gevallen. Branden worden bij daglicht, aan de buitenkant van het pand sneller opgemerkt.

Als men zich zorgen maakt over hun reeds geïnstalleerde installatie kunnen ze het beste naar degene gaan die verantwoordelijk is geweest voor de aanleg, om te overleggen wat er moet gebeuren.

Tips zonnepanelen

  • Laat de panelen monteren conform de NEN 7250:2014 norm en leg dit vast in de offerte.
  • Maak liever geen gebruik van indaksytemen.
  • Hang rookmelders op bij de omvormers.
  • Laat de kabels in een kabelgoot leggen.
  • Goede kabels en connectoren gebruiken bij montage.
  • Panelen tijdig en frequent schoonmaken en controleren op mankementen (1x per jaar).
  • Schone panelen brengen meer op en zijn ook veiliger.

Voor bedrijfspanden gelden aanvullende eisen wat betreft dakbedekking.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-10-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie