20-08-2019

Besparen op vaste lasten, maar wel met inzicht.

Teveel geld uitgeven kan geleidelijk een gewoonte worden. Af en toe moet je even weer orde op zaken stellen. Hoe doe je dat?

In een gezonde financiële huishouding blijft er iedere maand geld over. Je moet dus meer verdienen dan uitgeven. Alleen op deze manier kun je financiële tegenvallers opvangen. Maar de ene maand geef je meer geld uit dan de andere maand. Toch kun je voor jezelf relatief eenvoudig inzicht houden op jouw geldzaken. Dit geeft je ook de kans om te besparen en meer geld over te houden.

Waar geef jij iedere maand het geld aan uit?

Een eerste stap is inzicht krijgen hoe je er financieel voor staat. Maak een overzicht van de inkomsten en de uitgaven. Doe dit over een periode van een half jaar of nog langer. Daar zijn ook handige online tools voor, maar door het handmatig te verwerken zie je ook gelijk waar je het geld aan uitgeeft. Kijk ook welke vaste lasten je kunt beëindigen. Maak inzichtelijk hoeveel je maandelijks nodig hebt voor andere uitgaven. Bijvoorbeeld voor boodschappen, uitgaan en kleding. Kun je ook in deze uitgaven snijden?

Betaal de vaste lasten van een speciale betaalrekening

Houd twee betaalrekeningen aan. Een voor de vaste lasten en de tweede voor de rest. Laat het inkomen binnenkomen op de tweede rekening. Maak vervolgens het bedrag dat je aan vaste lasten moet betalen over naar de vaste lasten rekening. Van het resterende bedrag maak je een deel over naar de spaarrekening en de rest moet je de maand van rondkomen.

Houd voldoende spaargeld achter de hand

Er komen uitgaven waar je vooraf geen rekening mee hebt gehouden. Als je deze niet kunt opvangen met spaargeld, bouw je een schuld op. Voorkom dit door voldoende geld achter de hand te hebben. Een paar duizend euro is het absolute minimum voor een gezin. Het liefst nog een groter bedrag, maar helaas is dat niet voor iedereen haalbaar.

Maak van het sparen een vaste maandlast

Zie het sparen als een maandlast waar je niet onderuit kunt. Sparen is vooral belangrijk als jouw spaarbuffer nu te klein is. Door er maandelijks een bedrag voor vast te zetten, schep je voor jezelf duidelijkheid over wat je iedere maand vrij te besteden hebt.

Neem alleen spaargeld op in uiterste gevallen

Jouw financiële planning stem je af op de inkomsten en de uitgaven in een gemiddelde maand. Het zal af en toe gebeuren dat je in een maand veel meer uitgaven hebt. Deze kun je opvangen met spaargeld, maar bewaak de grens. Alleen in een uiterste geval neem je geld op van de spaarrekening. Door er beter over na te denken, zul je eerder beslissen om een uitgave te beperken of zelfs uit te stellen (indien mogelijk).

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat is het voordeel van hypotheek oversluiten?
meer informatie
Hoeveel hypotheek zou mogelijk kunnen zijn?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen?
meer informatie