En de dader ligt op het kerkhof

Kom je, na een dagje lekker winkelen, bij je netjes geparkeerde auto aan, is er iemand tegenaan gereden. Of dit met in- of uitparkeren is gebeurd kun je niet zien. Maar feit is: er is een behoorlijke lakschade. En de dader is niet zo netjes geweest om even een briefje tussen de ruitenwissers achter te laten. Kortom: hij of zij ligt op het kerkhof. Daar sta je dan.

 

Helaas komen dit soort schaden nogal eens voor. OK, een parkeerschade is snel toegebracht, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat niet netjes af hoeft te wikkelen. Om ervoor te zorgen dat, ondanks de afwezigheid van een dader, de benadeelde niet in de kou blijft staan, is er het Waarborgfonds.

 

Dit fonds is er speciaal voor schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig (een auto, motor of bromfiets) of door een daaraan gekoppelde aanhangwagen. Als de schade dus bijvoorbeeld is aangebracht door een fiets of een winkelwagentje dan kunt u niet terecht bij het Waarborgfonds. Iedereen die is benadeeld door een ongeval met een motorrijtuig kan bij het Waarborgfonds aankloppen. Het maakt dus niet uit of de schade is toegebracht aan een auto, fiets of zelfs tuinhekje! Voor het Waarborgfonds is wel van groot belang dat de veroorzaker aansprakelijk is.

 

Dit is een hele geruststelling. In Nederland is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen weliswaar verplicht, maar als de verantwoordelijke niet meer te achterhalen is, ´koop´ je daar als benadeelde dus niets voor. En bovendien zijn er nog steeds mensen die geen verzekering hebben afgesloten. Als blijkt dat zo iemand niet in staat is de schade zelf te betalen blijft u nóg met lege handen achter!

 

Overigens verwacht het Waarborgfonds wel dat u zelf de nodige moeite doet om vast te stellen dat er echt geen andere mogelijkheid is om uw schade uitbetaald te krijgen dan via het Waarborgfonds. Zo moet worden vastgesteld of aan één van de vijf voorwaarden is voldaan voor het kunnen claimen van een schade bij het Waarborgfonds:

1. er is sprake van een onbekende dader

2. de dader is niet verzekerd en kan de schade niet zelf betalen

3. iemand is als erkende gemoedsbezwaarde niet verzekerd en kan zelf de schade niet betalen

4. het motorvoertuig waarmee de schade is aangebracht is gestolen en de bestuurder wist dat

5. de verzekeringsmaatschappij van het veroorzakende motorvoertuig is failliet gegaan.

 

Ook moet, bij een onbekende dader, alles in het werk worden gesteld om alsnog de identiteit van de dader te achterhalen. Er moet direct aangifte worden gedaan bij de politie. Is de dader wel bekend dan moet de benadeelde de dader schriftelijk aansprakelijk stellen. Tot slot is er bewijs nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een getuigenverklaring.


Zoals u ziet zijn er wel wat stappen te nemen, alvorens het Waarborgfonds een schade accepteert en uitbetaalt. Maar de wetenschap dat er een vangnet is voor situaties zoals hier omschreven is toch wel een geruststellende gedachte, niet? Vooral als u weet dat wij u, als zich zoiets bij u voordoet, uiteraard helpen bij het indienen van uw claim bij het Waarborgfonds


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-09-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie